Bakterie zapraszają na owocową ucztę
17 kwietnia 2014, 10:52Larwy muszek owocowych ciągną do zapachu owoców już zasiedlonych przez larwy, bo tak działają na nie bakterie z organizmów pobratymców.
Bakteria ze skóry chroni przed chorobami?
14 listopada 2016, 11:39Rolf Lood z Uniwersytetu w Lund wykazał, że 2. pod względem liczebności bakterie ludzkiej skóry - Propionibacterium acnes - uwalniają białko, które chroni nas przed reaktywnymi formami tlenu (RFT).
Stan zapalny jelita wiąże się z powstawaniem białek typowych dla choroby Parkinsona
14 maja 2019, 05:15W wyściółce jelit uisiti białouchych z chorobą zapalną przewodu pokarmowego zachodzą zmiany, które przywodzą na myśl agregaty nieprawidłowych białek w mózgach pacjentów z chorobą Parkinsona (ChP). Wg naukowców, stanowi to poparcie dla idei, że stan zapalny odgrywa kluczową rolę w rozwoju ChP.
Niezdrowe jedzenie upośledza sen
1 czerwca 2023, 08:31Wiele badań epidemiologicznych wskazuje, że to, co jemy, ma wpływ na jakość naszego snu. Jednak niewiele badań pokazuje, w jaki sposób żywność wpływa na sen. To, co jemy może wpływać na głęboki sen. Jednak nikt wcześniej nie sprawdzał, jak śpi ten sam zdrowy człowiek po zdrowym oraz niezdrowym jedzeniu. Postanowiliśmy sprawdzić to w całym zakresie dynamiki snu. Sen składa się z różnych faz, na przykład podczas fazy głębokiej dochodzi do regulacji wydzielania hormonów. Ponadto każda z faz snu charakteryzuje się odmienną aktywnością elektryczną mózgu. To ona reguluje kwestię dobrej regeneracji i jest różna dla różnych obszarów mózgu, stwierdza profesor Jonathan Cedernaes.
Centrum Promocji Informatyki zaprasza na warsztaty
15 stycznia 2007, 18:50Za dwa tygodnie, we wtorek 23 stycznia, rozpoczną się warsztaty z cyklu Informatyczne wspomaganie zarządzania uczelnią, których tematem będzie Przygotowanie oraz wdrożenie projektu informatycznego na uczelni wyższej. Organizatorem warsztatów jest Centrum Promocji Informatyki.
Kawa palona z cukrem lepsza od zwykłej
7 marca 2008, 10:58Isabel Lopez Galilea, biolog z Uniwersytetu w Nawarze, twierdzi, że kawa typu torrefacto, czyli palona z cukrem, zawiera więcej przeciwutleniaczy od swojego zwykłego odpowiednika. W analizie uwzględniono 11 odmian kawy dostępnej w sklepach.
Utleniająca powłoka chroni przed patogenami
21 stycznia 2010, 01:01Dzięki udoskonaleniu pospolitego barwnika stosowanego m.in. w farbach badaczom z University of Illinois udało się uzyskać doskonały katalizator umożliwiający niszczenie mikroorganizmów i wirusów dzięki energii światła widzialnego. Co ciekawe, innowacyjna powłoka zachowuje swoje dezynfekujące właściwości nawet po 24 godzinach przechowywania w ciemności.
Bez tego genu wzrasta wytrzymałość
10 sierpnia 2011, 09:32Odkryto negatywny regulator wytrzymałości. Naukowcy z University of Pennsylvania ustalili, że nieobecność genu opisanego w artykule opublikowanym na łamach Journal of Clinical Investigation prowadzi u myszy do wzrostu wytrzymałości.
Opuszki naszych palców nie dorównują wrażliwości dotykowej krokodyli
8 listopada 2012, 12:21Krokodyle i aligatory kojarzą się z gruboskórnością, dlatego odkrycie, że dysponują jednym z najczulszych zmysłów dotyku w królestwie zwierząt, było dla biologów sporym zaskoczeniem.
Umiarkowana aktywność fizyczna zwiększa skuteczność radioterapii
5 maja 2015, 11:08Regularne energiczne maszerowanie lub wolne bieganie może wspomóc terapię onkologiczną. Zespół prof. Brada Behnke'a z Uniwersytetu Stanowego Kansas zauważył, że umiarkowane gimnastykowanie się zwiększa utlenowanie guza. W ramach najnowszego studium wykorzystywano modele raka prostaty.